Spring naar content

Onze favoriete rivier

Midden in de prachtige natuur

De Elbe (Tsjechisch ‘Labe’) is een Centraal-Europese rivier die in Tsjechië ontspringt, door Duitsland stroomt om uiteindelijk uit te monden in de Noordzee. Tot de bekendste zijrivieren van de Elbe behoren de Moldau, de Saale, de Havel met de Spree en de Elde met de Müritz.

Het is niet helemaal duidelijk waar de naam Elbe vandaan komt. Het is mogelijk dat de naam te maken heeft met de Latijnse naam voor de rivier: ‘albia’ betekent zoveel als ‘helder water'. Het Latijnse woord ‘albia’ is vrouwelijk en dit zou de kunnen verklaren zijn waarom de naam Elbe in het Duits ook vrouwelijk is.

Volgens een tamelijk mystieke verklaring heeft de rivier zijn naam te danken zijn aan de elven (Middelhoogduits ‘alb’) die in de witte nevel tussen de dennen aan de oevers van de rivier rondwaarden. Er heerst hier inderdaad een mystieke sfeer.

De Elbe, het ‘heldere water’

Der Lilienstein bei Sonnenaufgang

Nationaal park, beschermd landschap of toch liever biosfeerreservaat?

De Elbe is een van de weinige natuurlijke rivieren in Europa. De fietsroute verloopt niet altijd vlak langs de rivier. In plaats daarvan loopt de route soms door rotslandschappen, langs weidevelden en uitgestrekte ooibossen, die leefgebieden vormen voor zeldzame dier- en plantensoorten.

Wist u dat ...?

De Elbe hoort bij de langzaam stromende rivieren. Bij een gemiddeld waterpeil heeft het water van de Elbe acht dagen nodig om van de Duits-Tsjechische grens naar Geestnacht bij Hamburg te stromen.

Berekend over een afstand van 586 kilometer over een traject zonder stuwen, resulteert dit in een gemiddelde stroomsnelheid van ongeveer 3 km/u.