Willkommen auf der Beta-Version unserer neuen Website.

Usti Region, NAP

Onze favoriete rivier

Temidden van de prachtige natuur

De Elbe (Tsjechisch ‘Labe’) is een Centraal-Europese rivier die in Tsjechië ontspringt, door Duitsland stroomt om uiteindelijk uit te monden in de Noordzee. Tot de bekendste rivieren in het stroomgebied horen de Moldau, Saale, Havel met de Spree en de Elde met de Müritz.

Het is niet helemaal duidelijk waar de naam Elbe vandaan komt. Het is mogelijk dat de naam te maken heeft met de Latijnse naam voor de rivier: ‘albia’ betekent zoveel als ‘helder water'. Het Latijnse woord ‘albia’ is vrouwelijk en dit zou de verklaring kunnen zijn waarom de naam Elbe in het Duits ook vrouwelijk is.

Volgens een tamelijk mystieke verklaring zou de naam te danken zijn aan de elven (Middel-Hoogduits ‘alb’) die in de witte nevels tussen de dennen op de oevers van de rivier rondwaarden. Er heerst hier inderdaad een mystieke sfeer.

De Elbe, het ‘heldere water’

Der Lilienstein bei Sonnenaufgang
René Eckert, TVSSW

Nationaalpark, beschermd landschap of toch liever biosfeerreservaat?

De Elbe is een van de weinige natuurlijke rivieren in Europa. De fietsroute verloopt niet altijd vlakbij de rivier. In plaats daarvan loopt de route soms door rotslandschappen, langs weidegebieden en uitgestrekte bossen in de uiterwaarden die leefgebieden vormen voor dieren- en plantensoorten die zeldzaam zijn geworden.

Wist u dat ...?

De Elbe hoort bij de langzaam stromende rivieren. Bij een gemiddeld waterpeil heeft het water van de Elbe acht dagen nodig om van de Duits-Tsjechische grens naar Geestnacht bij Hamburg te stromen.

Berekend over een afstand van 586 kilometer over een traject zonder stuwen, resulteert dit in een gemiddelde stroomsnelheid van ongeveer 3 km/u.