Iedereen moet voor zich bepalen wat de beste fiets is. Voor langere tochten is in elk geval een fiets aan te raden die ook voor dagelijks gebruik geschikt is met spatborden, dynamo en verlichting, liefst op batterij. Als u dagtochten plant is een stadsfiets normaal gesproken voldoende. Een trekkingfiets biedt zeker voordelen als u vaker meerdaagse tochten met bagage plant. Als u geen eigen fiets hebt, of uw fiets niet wilt meebrengen, is een goede huurfiets een goed alternatief.

Van essentieel belang is een goede zithouding met rechte rug en gestrekte benen. Laat voorlichten door een gespecialiseerde handelaar om de fiets optimaal af te stellen voor langere tochten.

Basisuitrusting

-fiets-slot-reservebinnenband/reparatieset-drinkflessen-fietspomp en reparatieset-gereedschap, poetsdoek-reservekabels voor remmen en versnelling

Hoorntjes aan het stuur

bar-ends, voor MTB's en fietsen zonder racestuur. Om regelmatig van greep wisselen en zo de armen en spieren te ontlasten. Anatomisch gevormde handvaten (bio-grip) met veerwerking masseren en verminderen het afklemmen van bloedvaten.

Zadel

Als u niet meer zo lekker zit: zadel vervangen. ‘Op ieder potje past een deksel’ en dat geldt ook voor zadels. Vrouwen moeten vooral uitkijken naar dameszadels, maar ook eens de zeer smalle racezadels uitproberen die er hard uitzien. Goede fietszaken lenen zo'n zadel ook uit voor een proefrit.

Pedalen

Aan te bevelen zijn pedalen met kooien, of toeclips, voor een veilige positie op de pedalen zonder gevaar ervan af te glijden. Bovendien is er een hoge krachtoverbrenging mogelijk omdat je kunt trappen en trekken. Nog beter zijn klikpedalen. Deze zijn geschikt voor fietsers die 70-80 km per dag afleggen en ook goed vooruit willen komen in de bergen.

Je komt gemakkelijk uit de bevestigingen en na een paar kilometer let je bij op- en afstappen al helemaal niet meer op de pedalen. Je hoort alleen nog maar ‘klik’ en je bent veilig verbonden met je fiets. SPD pedalen, zoals het systeem heet, zijn veiliger dan toeclips en vooral in noodsituaties, bij snel remmen of misschien wel een valpartij, kom je zonder problemen los van de pedalen.

Gereedschap

De ADFC (vgl. Fietsersbond) biedt een goed overzicht.

Vakantiebeurt voor de fiets

bandenprofiel, schroeven en verbindingen, remblokjes, alle versnellingen, vooral de versnellingen die weinig worden gebruikt(!) onder belasting testen (remmen aantrekken en door de groepen schakelen).

Controleer voor iedere tocht of banden en verlichting in orde zijn. Zitten alle schroeven vast? Kunnen de remmen ook een volgepakte fiets veilig tot staan brengen? Een beurt door de vakman kan veel narigheid voorkomen en is vaak lang niet zo duur als men denkt.

Langs de Elberadweg zijn er tal van fietsenmakers te vinden en ook de accommodaties beschikken over gereedschap. Vergeet desondanks niet uw eigen reparatieset, inclusief reserve binnenband en onderdelen voor versnelling en remmen in te pakken.

Fietstassen

Bepalend is de verdeling van de bagage. Dus twee aparte (!) fietstassen voor achterop en een stuurtas voor spulletjes die je snel bij de hand wilt hebben.

Twee Low Rider fietstassen aan de voorkant zijn niet alleen een aanrader voor mensen die veel fietsen. Het rijgedrag verandert enigszins, maar de optimale verdeling van de last is duidelijk merkbaar. Gewoon een keer uitproberen.

De tassen moeten waterdicht zijn, uit slijtvast materiaal bestaan en moeten op meerdere plekken aan de bagagedrager te bevestigen zijn. Kwaliteit loont in dit geval, bijvoorbeeld producten van de fabrikant met de grote ‘O’. Verdere bagage, bijvoorbeeld tent of slaapzak (in waterdichte opbergzak) kan het beste met elastische ‘spinnen’ op de bagagedrager worden vastgezet. De spinnen bestaan uit meerdere elastische banden die de bagage op alle hoeken en aan alle kanten omsluiten.

Veiligheid op de weg

Geen fiets zonder verlichting! Extra knipperlicht met diode aan de achterkant. Let erop dat de bagage het achterlicht niet afdekt. Licht aan zodra het donker begint te worden! Lichtgekleurde kleding met reflectors. Gele hesjes voor fietsers worden gauw vuil, maar daar staat tegenover dat ze goed zichtbaar zijn. Reflecterende beenbanden helpen niet als u fietstassen gebruikt, zonder fietstassen zijn ze zeer effectief omdat de benen duidelijk zichtbaar bewegen.

Kilometerteller

Ter oriëntering en schatting van afstanden. De gereden tijd geeft aan wanneer het weer tijd is voor een pauze: om de twee uur.