Spring naar content
Joachim Harbeck/photocompany

Van de bron naar de monding

Van de bron van de Elbe in het Reuzengebergte tot aan de monding in de Noordzee legt de rivier een afstand van ruim 1.100 kilometer af. Daar de fietsroute niet altijd precies de oevers volgt, heeft de Elberadweg een lengte van ca. 1.270 kilometer.

Wie de totale route wil rijden, moet uitgaan van minimaal 14 dagen. Een andere optie is de route in twee of drie delen te splitsen.

De hele route in één fietstocht?

Radler am Schiffsanleger bei Geesthacht

Welk type fietser bent u?

De relaxte fietser

Eigenlijk haalt u thuis de fiets maar af en toe tevoorschijn. U fietst het liefst over vlak terrein. Hoe meer mogelijkheden voor een pauze, hoe beter. U wilt niet meer dan 30 tot 40 kilometer per dag afleggen.

De toerfietser

U hebt al een aantal vakanties op het zadel doorgebracht. U fietst graag vanwege de goede mix van frisse lucht en beweging. Ook bekijkt u graag de een of andere bezienswaardigheid. Ook thuis maakt u vaak gebruik van de fiets. U kunt uw gemiddelde snelheid goed inschatten. Afstanden van 60 tot 70 kilometer per dag zijn geen probleem

De sportieve fietser

Ook thuis traint u veel en graag en op vakantie gaat het hoofdzakelijk om het fietsen. Bezienswaardigheden langs de route en langere pauzes zijn niet zo belangrijk. Op de kilometerteller moet 's avonds minimaal 100 kilometer staan.

Afstanden die bij fietsers in de smaak vallen

 

Spindlermühle - Dresden = ca. 430 Kilometer


Spindlermühle - Prag = ca. 260 Kilometer


Prag - Dresden = ca. 220 Kilometer


Dresden - Dessau-Roßlau = ca. 260 Kilometer


Magdeburg - Hamburg = ca. 370 Kilometer


Magdeburg - Cuxhaven = ca. 480 Kilometer


Dresden - Hamburg = ca. 600 Kilometer

Uit de enquêtes die wij onder de gasten houden, weten we wat de populairste trajecten die de fietsers tijdens hun vakantie afleggen. Als u weet hoeveel kilometer u per dag wilt fietsen en hoeveel tijd u daarvoor heeft, kunt u vast en zeker de passende route vinden.

De spannende beslissing zal waarschijnlijk te maken hebben met de richting waarin er gefietst zal worden. Natuurlijk hebben we hiervoor een paartips voor u. Er zijn ook plaatsen voor vertrek en aankomst die bijzonder geschikt zijn omdat ze goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer, bijvoorbeeld IC en EC treinen. Spindlermühle is gemakkelijk te bereiken met de fietsbus.

Met GoEuro kun je bus, trein en vluchten naar Hamburg met elkaar vergelijken.

Neumarkt Dresden mit Frauenkirche im Hintergrund
Sylvio Dittrich
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title="photocompany">photocompany</span>
photocompany

Individuele planning of reisorganisatie?

Veel fietsers plannen hun reis zelf. Velen gaan zelfs spontaan op pad en weten 's morgens nog niet precies waar zij 's avonds terecht zullen komen. Langs de Elberadweg bestaan er vele mogelijkheden te overnachten en er is een goede kans een kamer te vinden, ook zonder vooruit te boeken. Tijdens de vakanties en lange weekenden rondom de feestdagen raden we wel aan om van te voren te boeken.

Tal van reisorganisatoren in Duitsland en Tsjechië bieden tochten
op de Elberadweg aan die meerdere regio´s met elkaar verbinden. De fietsers gaan individueel op pad, de reisorganisatie boekt de accommodatie en zorgt desgewenst voor bagagetransfer of huurfietsen. Natuurlijk kunt u ook extra nachten in een plaats van uw keuze boeken of kaartjes bestellen voor evenementen.
Voor groepen vanaf 6 personen wordt vaak al korting gegeven.

Wie verre reizen maakt...

Wilt u ook graag uw voordeel doen met de ervaringen van andere fietsers? In de afgelopen jaren hebben wij heel wat reisverslagen ontvangen die wij graag publiceren.

<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title="Joachim Harbeck/photocompany">Joachim Harbeck/photocompany</span>
Joachim Harbeck/photocompany
Volle Koffer
©iStockphoto.com/anskuw

Bagagetransfer ja of nee?

Ook individualisten hoeven geen afstand te doen van de bagageservice. Maar de wens om de bagage te laten vervoeren moet 24 uur van te voren kenbaar worden gemaakt en in de ritplanning worden geïntegreerd. Dit betekent dat accommodatie vooruit moet worden geboekt want de transporteur moet weten waar hij de koffers moet ophalen en waar hij ze moet afleveren.

Wie onderweg spontaan besluit een overnachtingsmogelijkheid te zoeken, kan zijn bagage beter zelf meenemen.

Familie-Badsee