Minder bagage, meer fietsplezier! Hier geldt het laagjesprincipe: veel lichte en combineerbare kleren, minder grote en dikke kledingstukken. Het laagjesprincipe gaat uit van drie lagen. De eerste laag is het ondergoed. Het gebruik van sportondergoed verdient de voorkeur. Wie snel transpireert, moet afzien van katoen omdat dit materiaal na verloop van tijd te zwaar wordt. De tweede laag zorgt voor isolatie. Voor deze laag is, onder andere, het gebruik van fleecemateriaal geschikt. Dit materiaal is licht maar laat niet te veel kou van buiten door. De derde en laatste laag beschermt tegen de weersinvloeden. Deze laag beschermt tegen wind en regen en voorkomt dat het lichaam afkoelt. Bij de keuze van de juiste fietskleding is het raadzaam zich voor aankoop uitvoerig in gespecialiseerde winkels of in speciale online shops te laten voorlichten.

Aanbevolen uitrusting

  • Fietshelm: gebruik vooral uw fietshelm! Een speciaalzaak bij u in de buurt kan u adviseren over pasvorm en draagcomfort.
  • Fietsbroek: Een absoluut must voor iedereen die langer dan drie uur per dag wil fietsen. De zit op het schokabsorberende inzetstuk is gewoon beter en het jersey materiaal droogt sneller en plakt niet aan de huid zoals katoen.
  • Schoenen: sportschoenen vs. fietsschoenen; hoe stijver de zool, hoe beter de krachtoverbrenging. Mountainbike-schoenen hebben een zool waarop je nog een eindje kunt lopen, maar waarmee je toch goed de pedalen rond kunt trappen. Gewone sportschoenen gaan natuurlijk ook, maar vergen meer energie.
  • Handschoenen: fietshandschoenen moeten voorzien zijn van dikke gel- of softkussens aan de palmzijde om de handen te ontzien. Bovendien zorgen ze voor een stevige greep op het stuur en bieden bescherming bij valpartijen.
  • Bril: fietsbril - donker tegen de zon + heldere glazen als bescherming tegen vliegjes als het donker wordt. Of wisselbare glazen, of eventueel twee brillen.
  • Ondergoed: bij langere tochten is sportondergoed de juiste keuze. Dit zit meestal een stuk prettiger en geeft het zweet beter af naar buiten zonder dat het lichaam afkoelt.
  • T-shirt: ook in dit geval is het raadzaam uit te gaan van functionele materialen. Katoenen shirts raken te snel vol met zweet en worden na verloop van tijd te zwaar. Bovendien koelt het lichaam sterker af.
  • Trui: volgens het laagjesprincipe zijn truien de tweede laag, vandaar dat fleecematerialen geschikt zijn. Zij zijn licht en drogen snel, bovendien koelt het lichaam niet af.
  • Windjack: het windjack moet een optimale bescherming bieden tegen het weer, ongeacht of het regent of stormt.