Wind/windrichting

De overheersende wind op de Elberadweg komt uit het noordwesten. Vandaar dat het zeker het overwegen waard is de rivier stroomopwaarts (bron-monding)  te volgen. De hoogteverschillen daarentegen spelen nauwelijks een rol. Zie ook de tip Elbe stroomopwaarts of Elbe stroomafwaarts fietsen.

Regen

Meestal rijden maar heel weinig fietsers lang in de regen. Toch kan de juiste uitrusting ook hier van pas komen. Ten opzichte van een regenbroek en -jack, heeft een regencape of -poncho het voordeel dat je niet zo sterk transpireert. Daar staat tegenover dat de wind er meer greep op heeft. Het is zinvol gebruik te maken van een poncho met een goed zittende capuchon die op ooghoogte doorzichtige inzetstukken heeft voor een goed zijdelings zicht. De poncho wordt over het stuur gelegd en met de aangenaaide bevestigingsriemen vastgezet. Aan het rugdeel moeten twee riemen zitten die men van achteren om het lichaam bindt zodat de wind er minder vat op heeft. Kleding van microvezels droogt sneller. Schoenen en dus ook de voeten blijven lang nat en koud. Plastic zakken of overschoenen bieden hier uitkomst. Let op bij klik- of kooipedalen!

Kou

Als bescherming tegen de kou moeten de handschoenen voorzien zijn van zogenaamde windstoppers. Bij onderbroeken is een versterking van fleece aan de voorkant zinvol. Klinkt raar, maar blaas, nieren, etc. zijn uiterst gevoelig. Dikke extra-sokken met een hoog aandeel aan synthetische vezels en eventueel windstoppers zijn duur, maar komen goed van pas. Sjaals kunnen op vele manieren worden gebruikt, voor hoofd, oren, hals en nek (op lange ritten voorkomen zij een stijve nek).

Zon

Bedekken is beter dan welke sunblock dan ook. Een luchtig hemd met lange mouwen is ook goed tegen muggen en kan met de laatste knoop op de rug worden dichtgemaakt als men er een truitje onder draagt en het alleen  maar om de lange mouwen gaat (eventueel de knoop verder naar beneden verplaatsen om het passend te maken). Pet met klep of baseballpet met gaas (gaasnetten voor een optimale ventilatie) diep in het gezicht trekken en de ogen extra beschermen met een bril.